Geen categorie

stopmetplastic

Sta jij wel eens stil bij de hoeveelheid afval die wij dagelijks produceren? Vooral plastic afval zorgt voor veel vervuiling van ons milieu. Ga maar eens na, even een plastic flesje drinken halen of de hoeveelheid plastic waarin je pakketje wordt verpakt. Voor je het weet heb je een aardige berg afval.

Maar waar gaat al dat plastic afval naartoe? Wist je dat jaarlijks zo’n 9 miljard kilo van het plastic dat wij dagelijks gebruiken in de oceaan terechtkomt?  Het plastic dat in de oceaan terechtkomt voegt zich bij de ‘plastic soup’, een enorme plastic vuilnisbelt die drijft tussen Hawaii en Californië. De term ‘plastic soup’ hebben we te danken aan kapitein Charles Moore.

In 1997 zeilde hij van Hawaii naar Zuid-Californië door de North Pacific Gyre, normaal gesproken een ongebruikelijke route. Daar, midden op de Grote Oceaan, zag hij dagelijks stukken plastic langsdrijven. Later keerde hij naar het gebied terug om nader onderzoek te doen. Het bleek te gaan om een significant hogere concentratie van plastic dan elders in de oceaan.

Dat plastic bleek niet alleen te drijven, maar ook te zweven in de waterkolom. Moore noemde het verschijnsel de ‘plastic soup’, de term die nu in de hele wereld in gebruik is. | www.citaxpersonenvervoer.nl