Geen categorie

Tappunten
Tussen 26 en 31 augustus gaat het gebeuren: kunstenaars gaan aan de slag om minimaal 12 tappunten in centrum te laten opvallen door deze met kunst te omgeven. Zij dragen met hun creativiteit onbetaald bij om Nijmegen duurzamer en gezonder te maken. Bovendien levert het een kleurrijkere leefomgeving op. Het kunstzinnig maken is het belangrijkste onderdeel van het project Tap-Art vanuit de Green Capital Challenge Water. Water is het thema in augustus.

Het kunstzinnig maken is een van de manieren om de tappunten ‘op de kaart’ te zetten oftewel deze beter vindbaar te maken en mensen meer te laten tappen met een hervulbare fles. Wie weet kan dit op jaarbasis wel 100.000 stuks plastic wegwerpflesjes water schelen, dus minder plastic afval. Preventie dus in plaats van afval ruimen door gebruik van een hervulbare fles.

Kunstenaars aan de slag

Welke kunstenaar wanneer bij welk tappunt aan de slag gaat, blijft nog even een verrassing. Remco Visser en street artists van het collectief Verfbaar hebben een groot aandeel in het aanbrengen van de kunst. Zij hebben onlangs hotel Credible flink laten opvallen met de muurschildering van een groot hert. Ceciel Naalden ‘beitelt’ bij het tappunt bij het Arsenaal tekst in Romeinse letters. Lisa Borsten gaat de Roze Olifant schilderen, een ontwerp door NSG-leerlingen, bij het tappunt op het hernieuwde Quackplein.

Vergunning gemeente Nijmegen

De gemeente Nijmegen heeft vergunning verleend aan Tap-Art om de tappunten kunstzinnig en kleurrijk te maken, zodat deze beter opvallen. Het gaat dan om maximaal 4 m2 rond het tappunt in vrije vorm. Het betreft tijdelijke kunst in de openbare ruimte. Dit wil zeggen dat de kunst hooguit twee jaar zichtbaar mag zijn. Of weerselementen doen deze vervagen of na twee jaar worden deze verwijderd.