Geen categorie

Het Dilemma

Mag ik prestatiedrugs gebruiken? | Gesprek

Vlak voor de deadline nog een paper eruit knallen, of tot diep in de nacht doorwerken om je werk af te krijgen. Als de nood aan de man is, grijpen steeds meer studenten, wetenschappers of advocaten naar een pilletje om de concentratie te bevorderen. Maar is doping bij het werk geen valsspelen? Moet je wel iets slikken om goed genoeg te presteren? En zorgt het slikken van Ritalin er niet juist voor dat de prestatienorm in de maatschappij steeds verder verschuift?

Dilemma
Het Dilemma is een programmareeks van Radboud Reflects en LUX. Deze avonden draaien om een persoonlijk moreel dilemma. In een intieme setting verkennen we samen de vraag of je hulpmiddelen mag gebruiken om beter te presteren. Niet de sprekers staan centraal, maar de deelnemers. Door onszelf en elkaar te bevragen, zoeken we samen naar afwegingen en antwoorden. Hersenwetenschapper Marieke van der Schaaf en wetenschapsfilosoof Laurens Landeweerd geven het gesprek inhoudelijk focus en houden ons scherp.
Gespreksleiders Maïté Tjon A Hie en Kiki Kolman zorgen voor structuur en verdieping. 

Doping
Waarom grijpen steeds meer mensen naar prestatie verbeterende middelen? Is dit een logische volgende stap, omdat we nu eenmaal de kennis en technologie hebben om zulke middelen te ontwikkelen? Of is het een reactie op de steeds grotere prestatiedruk van de maatschappij? En speel je niet stiekem vals als je naar middelen grijpt om je prestatie te verhogen? Is het niet oneerlijk tegenover medestudenten of collega’s om doping te gebruiken? Want het geeft je een onnatuurlijke voorspong op anderen. En waar ligt de grens? 

Goed, beter, nooit perfect
Want waarom zou je niet dat middel nemen: Met dat pilletje kun je je langer en beter concentreren. Behaal je betere resultaten en kan stress verholpen worden. Maar als zovelen naar hulpmiddelen grijpen, wordt de norm dat niet steeds verschoven, in plaats van verlicht? Is de Ritalin-trend een opmars naar lijntjes coke op de Zuidas en een burn-out voor je dertigste?
Moeten we onszelf beschermen tegen de negatieve bijwerkingen van deze middelen?

Acceptatie
Je zou ook kunnen zeggen: we moeten gewoon accepteren dat er grenzen zitten aan ons kunnen. Want als we altijd willen excelleren, wanneer houdt ingrijpen dan op? Zitten we niet op een glijdende schaal van huiswerkbegeleiding, naar Ritalin, naar in de toekomst misschien wel een hersenchip? Moeten we niet gewoon accepteren wie we zijn en genoegen nemen met niet altijd de hoogste prestaties? Of is dit in een maatschappij waar goed niet meer goed genoeg is onmogelijk? 

Kortom: Moet je hulpmiddelen gebruiken om beter te presteren? Over die vraag gaan we met alle deelnemers in gesprek. Marieke van der Schaaf en Laurens Landeweerd zien toe op onze vooronderstellingen en waarden in het gesprek.


Over de sprekers
Marieke van der Schaaf is onderzoeker bij het Donders Institute en Radboudumc. Ze is gepromoveerd op onderzoek naar Ritalin gebruik en hoe dit de prestatie en motivatie beïnvloedt. Tegenwoordig doet ze onderzoek naar hoe gedrag en medicatie invloed kunnen hebben op niet alledaagse vermoeidheid.

Maïté Tjon A Hie is communicatiemedewerker bij de modeopleiding van ARTez. Daarnaast is zij filosoof en een veelgevraagd gespreksleider.

Kiki Kolman is politicoloog. Ze werkt als programmamaker bij de debatafdeling van LUX. Haar onderzoek richt zich met name vraagstukken rond diversiteit.

Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis

De inschrijving bij Radboud Reflects is dicht, maar de inschrijving bij LUX is nog open.

www.ru.nl/rr/prestatiedrugs
www.lux-nijmegen.nl/debat/mag-ik-prestatiedrugs-gebruiken/ 

Dit programma is een samenwerking tussen Radboud Reflects en LUX.